Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Šperky - jak na ně působí slunce a mořská voda?

 

 

Letní prázdniny se blíží mílovými kroky, tedy i odjezd na dovolenou k moři, do hor či kamkoliv jinam. Šperky na tyto místa prakticky vždy cestují spolu s námi. Nemohou být ale v jiném prostředí poškozeny? Čemu se na dovolené vyvarovat či co naopak nezavrhovat, aby se naše šperky po návratu domů leskly více, než kdy předtím?

Nejzákladnější pravidlo, které lze aplikovat i obecně na používání šperků jako takových je vyvarovat se jejich kontaktu s chemickými prostředky a zabránit jejich mechanickému poškození. Přičemž chemické poškození může nastat i vlivem působení parfémů či laků na vlasy, které jsou denně používány.

 

Sauna

V případě míst, kde trávíme svůj volný čas, není vhodné šperky nosit například do sauny. Vysoké teploty neprospívají  povrchům šperků a hlavně barevným kamenům. Proto je vhodné před návštěvou sauny či obdobného zařízení šperky raději zanechat doma. S působením vysokých teplot souvisí i babské rady, dle nichž je vhodné šperky vyvařovat s různými kuchyňskými přísadami – i v těchto případech hrozí zásadní poškození šperků, především těch s drahými kameny.

 

sperky

 

Slaná voda

Na dovolené u moře však šperkům slaná voda velice prospívá. Šperky, především pak ty zlaté, popřípadě s perlami jsou mořskou vodou přirozeně čištěny a po návratu z dovolené se lesknou jako nové. Obzvláště perly zakomponované do šperků pobyt v mořské vodě ocení oživením své přirozené barvy.

 

Termální voda

Voda, která naopak šperkům škod se nachází v termálních zařízeních. Síra, která se v nich vyskytuje, poškozuje stříbro i zlato. Šperky v důsledku působení síry černají, popřípadě tmavnou. U stříbra je poškození termální vodou bohužel nevratné a jedinou možností, jak šperk zachránit je jej odborně vyčistit a následně postříbřit. Mějte proto na paměti, že vydáte-li se během letních prázdnin do termálních lázní, bude lepší, když šperky necháte buďto doma, nebo v hotelovém pokoji.

 

Zatoužili jste po některém z našich šperků a chtěli byste si vybraný skvost prohlédnout osobně? Stačí navštívit některou z našich kamenných poboček v Praze, Brně nebo Bratislavě, kde se vás s radostí ujme náš zkušený a milý personál :) Těšíme se na vás!

 

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

Prečtěte si také: